«Національно-культурні автономії»: в Україні розпочато просування чергового сепаратистського проекту?

На тлі активізації бойових дій з боку російсько-окупаційних військ на Донбасі, в Україні почав реалізовуватися черговий сепаратистський проект – створення національних автономій. Поки що, тільки в інформаційній сфері та у вигляді фейкових вкидань.

Найбільш показовим став випадок інформаційної провокації, пов’язаної нібито з існуючими претензіями гагаузів України на самовизначення і створення гагаузької «національно-культурної автономії» в Одеській області.
Кілька днів тому в соціальних мережах з’явилася непідтверджена інформація про нібито зверненні до президента України компактно проживають у нашій країні гагаузів з метою створення своєї національної автономії.
Природно, цю «новину» відразу ж підхопили російські ЗМІ з відповідними коментарями і негативними прогнозами для нашої країни. На жаль, і деякі авторитетні українські видання поспішили приєднатися до поширення в інформаційному просторі цієї «качки», завдаючи серйозної шкоди своєму іміджу і репутації.

Але, як і слід було очікувати, з боку офіційної організації, що представляє інтереси гагаузів України, негайно було жорстке спростування недостовірної інформації.

Зокрема, на скликаній в екстреному порядку прес-конференції президент Союзу гагаузів України Василь Келиогло заявив, що члени організації не зверталися до президента України з проханням надати в районах компактного проживання гагаузів в Одеській області національно-культурну автономію.

«Ми до цього листа ніякого відношення не маємо. Ми – за незалежну Україну», — сказав він у своїй заяві.

Голова союзу гагаузів так само підкреслив, що сторінка соціальної мережі, на якій опубліковано звернення з вимогою про автономізацію, насправді фейковая (створена, до речі, 14 липня), а людина, від імені якого висунуто вимогу, ніколи не був членом союзу.
І це вже не перший випадок за останній час, коли сепаратистські рухи намагаються дестабілізувати обстановку в Україні, розігруючи національну карту.

Не далі як місяць тому, низкою російських ЗМІ поширювалася фейковая інформація про повторний вимозі автономізації, висунутого «координатором» неіснуючої «Асамблеї румунів Буковини». Нагадаю, що минулого року Генконсульство Румунії в Чернівцях назвало провокацією інформацію про створення так званої «Асамблеї румунів Буковини» та її вимог надати автономію румунській громаді.

Отже, в кінці червня поточного року згадана вигадана організація повторно звернулася до президента України Петра Порошенка з вимогою надати для території компактного проживання румунів у Чернівецькій області статус територіальної автономії.

Крім того, «Асамблея» вирішила направити своє звернення в ЄС, ПАРЄ та інші міжнародні інстанції для «привернення уваги до проблеми захисту прав національних меншин України». При цьому, висвітлення російськими ЗМІ цієї «новини» рясно ілюструвався фотоматеріалами річної давності, що додатково вказувало на фейковий характер інформації.

Ще одним елементом інформаційної провокації за етнічною поділу українського суспільства стало «вимога», озвучене на початку поточного місяця одним з лідерів проросійської націоналістичної болгарської партії.
Зокрема, лідер молодіжного крила болгарської партії «Атака» Святослав Пройнов (отримав скандальну популярність у нашій країні завдяки участі у створенні так званої «Народної ради Бессарабії») пафосно закликав Петра Порошенка припинити дискримінацію болгар в країні та надати їм територіальну автономію в Одеській області.

Характерно, що про утиски і, тим більше, «дискримінації» українські болгари за час незалежності України ніколи не заявляли.
Попередній аналіз подібних матеріалів свідчить, що спочатку «новини» про нібито висунення вимог національними меншинами України з’явилися на сеператистских сайтах так званої Новоросії і на фейкових сторінках, створених безпосередньо перед провокацією, а від туди стали розповзатися по соцмережам і інших інформаційних ресурсів.

У підсумку хочу сказати, що про спроби створення на території України сепаратистських проектів за етнічним принципом експерти попереджали ще в минулому році. І як видно не випадково. Реалізація проектів створення сепаратистських територіальних утворень за національною (етнічною) принципом найближчим часом не втратить своєї актуальності для спецслужб нашого північного сусіда. Адже для поширення практики політичної дестабілізації з етнічним забарвленням і розколу суспільства в Україні дуже вигідно розігрувати саме національну карту, отримавши, таким чином, можливість дорікати офіційний Київ в утиску нацменшин аж до висунення звинувачень в геноциді і навіть етнічних чистках.

За матеріалами Інтернету

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Лимит времени истёк. Пожалуйста, перезагрузите CAPTCHA.

(с) ТРК "Балинформкомпания" 2016 г.